Hvem er vi

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Her arbejder vi

Folkekirkens Nødhjælp er medlem af det globale netværk  ACT Alliance, en alliance af flere end 130 kirkelige og humanitære organisationer. ACT Alliance arbejder med udvikling, katastrofehjælp og fortalervirksomhed i flere end 140 lande.

Vores hjælp ser ud på mange måder.

Du er med til at give håb

Når du samler ind, gør du en stor forskel for verdens fattigste mennesker. Siden vores første indsamling i 1999 har vi samlet mere end 250 millioner ind.

Vores historie

1950 navneskift til Folkekirkens Nødhjælp

På grund af engagementer i det internationale flygtningearbejde skiftede Nødhjælpen i 1953 navn til "Den danske Folkekirkes Nødhjælp". Hjælpen kunne nu gives til nødlidende over hele verden - ikke bare i Europa - og til alle, uanset tro.

1960'erne: Katastrofer og nødhjælpsarbejde

I 1965 levede 3 mia. mennesker i verden – 2 mia. sultede! Årsagerne var mange: oversvømmelser, jordskælv, vulkanudbrud, tørke - og ikke mindst krige. Folkekirkens Nødhjælp blev ekspert i at pakke fly med nødhjælpsudstyr og få dem frem til nødlidende i en fart. I 1967 oplevede Danmark sin første tv-transmitterede katastrofe, da provinsen Biafra forsøgte at løsrive sig fra Nigeria. I fire år koordinerede og ledte Folkekirkens Nødhjælp kirkernes fælles internationale hjælp: En luftbro, som gennemførte 5.000 natlige flyvninger på Biafra

1990´erne menneskerettigheder og demokrati

Under overskriften "Giv de fattige ret" udviklede Nødhjælpen sin 'rettighedsbaserede tilgang' til udviklingsarbejdet - dvs. en arbejdsmetode, der målrettet sigter på at gøre de fattige i stand til at kæmpe for deres universelle rettigheder. I slutningen af årtiet stod det klart, at Nødhjælpen måtte arbejde for større økonomisk uafhængighed af Danida. Det blev startskuddet til udforskning af nye indsamlingsmetoder. Nødhjælpen kontaktede landets sogne og opfordrede til samarbejde om en landsdækkende husstandsindsamling. Siden den første Sogneindsamling i 1999 har indsamlingen udviklet sig til et stærkt samarbejde med flere end 1200 lokale sogne og tusindvis af frivillige indsamlere.

2000 - 2010'erne: Decentralisering og nye globale alliancer

Folkekirkens Nødhjælp indledte det nye årtusinde med en decentralisering, der flytter ressourcer og kompetencer fra hovedkvarteret i København ud i verden, tættere på partnere og nødlidende. Samtidig udvikles det internationale ACT-samarbejde (Action by Churches Together). Fra at have været et katastrofe-samarbejde koordinerer ACT Alliance fra 2010 også det langsigtede udviklingsarbejde i en række lande. ACT Alliance består af over 100 kirkelige og humanitære organisationer og institutioner, som arbejder med udvikling, katastrofehjælp og fortalerarbejde i over 120 lande.